ontdek de natuur in het park

In de Schellerdriehoek vind je heel veel verschillende bomen en plantensoorten. Bomen die van horen oorsprong bij het IJssellandschap maar bijvoorbeeld ook verschillende soorten fruitbomen. Ontdek hieronder welke soorten je allemaal kunt vinden in het park!

bomen in de schellerdriehoek

Kaart die boomsoorten toont
Legenda van de bomenkaart

schoolbomen

Vijf basisscholen uit de omgeving van de Schellerdriehoek hebben een eigen boom geplant. In het kaartje hierboven zie je waar ze staan, hieronder vind je meer informatie over iedere boom.

De Ichtus: tamme kastanje
De tamme kastanje (Castanea sativa) is een loofboom uit de napjesdragersfamilie (Fagaceae), die van nature voorkomt in het Middellandse Zeegebied. De boom kan 25-35 meter hoog worden. In tegenstelling tot de paardenkastanje, kan de tamme kastanje gegeten worden. Hij kan geroosterd of gekookt worden en heel of gepureerd gegeten worden.

tamme kastanje
Walnoot aan tak

De Octopus: 
walnoot Juglans Regia ‘Coenen’

Vrij harde groeier die breed uitgroeit met een ronde vorm. Grote noten met een goede smaak. Het soort Coenen wordt niet zo groot als de Nigra soort. Hij bloeit in het voorjaar mei-juni en is zelf bestuivend. De boom wordt 10-15 m hoog.

katjes van een hazelaar

De Phoenix: Hazelaar boom
De hazelaar is een bladverliezende, meerstammige grote heester of kleine boom. Zijn noten zijn geliefd bij mens, eekhoorntjes, hazelmuizen, gaaien, spechten en boomklevers.
Reeds in januari kan de hazelaar bij een milde temperatuur als één van de eerste lentebodes met lichtgroene mannelijke katjes bloeien. Zij trekken zich van inbrekende vorst niets aan. De nieuwe katjes zijn al vanaf augustus aan de struik te zien.
De vrouwelijke bloempjes verschijnen in februari. Zij zitten dicht bij de stam als onopvallende knopjes met kleine rode kroontjes (stempels). Als de katjes erg vroeg zijn en hun stuifmeel uitgestrooid hebben voordat de bloempjes verschijnen, dan zul je maar weinig noten kunnen oogsten.
Het blad loopt in mei uit en valt pas in november uit. De bladrand is dubbelgezaagd. Het blad heeft een bijna ronde vorm met een korte spits en is aan beide zijden behaard.  
De vruchten zijn tot twee centimeter grote noten die in september/oktober rijp zijn. De vrucht heet een hazelnoot. Zij zijn omgeven door een bekerachtig getand bladomhulsel. 

Walnoot aan tak

De Sluis: walnoot Juglans Regia ‘Seifendorfer Runde’
In Nederland een vrij onbekend ras walnotenboom met een vroege oogsttijd in september. De vrucht is mooi egaal rond en is middelgroot. De schil is vrij dun en daarmee goed te kraken. De boom is ongeveer 10 tot 15 meter hoog en zelfbestuivend.

 

De Montessorischool: 
walnoot Juglans Nigra

De zwarte walnoot of zwarte noot (Juglans nigra) is een plant uit de okkernootfamilie (Juglandaceae). De boom wordt 20-30 m hoog en heeft een rechte, doorgaande stam en de noten 3-4 cm. De heldergroene, glanzende onevengeveerde bladeren hebben 15-25 blaadjes.

Walnoot aan tak

fruitbomen in de schellerdriehoek

Kaart die fruitbomen toont
Legenda fruitbomen


Schellerdriehoek heeft een veld vol fruitbomen die in de lente volop zullen bloeien en waarvan de vruchten gedurende de zomer rijp zullen zijn.

Meer weten over de verschillende (fruit)boomsoorten in de Schellerdriehoek? Download dan de verschillende documenten hieronder:

Appelbomen in Schellerdriehoek
Perenbomen in Schellerdriehoek
Natuur in Schellerdriehoek